FID sklopke Acti9 K60N

po strani
Resetujte filtere
Brendovi
Tip
Kolekcije
Cena
7 proizvoda
Pročitajte

Sada gotovo svaki objekat ima FID sklopku, praktično ne postavlja se električna instalacija bez nje, što je sada i propisano zakonom. Funkcija FID sklopke je zaštita od električnog udara (od neposrednog i posrednog dodira) te dodatna zaštita (zaštita od požara). Pod neposrednim dodirom se podrazumeva npr. osoba se uhvati za goli provodnik pod naponom, a posrednim dodirom npr. osoba dodiruje provodne delove koji su se pod naponom našli u slučaju kvara. FID sklopke se u strujnim krugovima koriste samo kao dopunska zaštita. Ali, ova dopunska zaštita je vrlo bitna. Naime, automatski zaštitni prekidači, imaju funkciju zaštite električne instalacije, dok FID sklopke imaju funciju zaštite osobe ili objekta. Dolaze u 2 ili 4-polnoj izvedbi, mogu biti različite osetljivosti. Osnovni princip rada FID sklopke je da meri ravnotežu između struje koja uđe i izadje kroz njega. Ako negde dođe do gubitka struje – dodir na masu, na potrošača, bilo šta, dovodi do neravnoteže, do razlike u navedenim strujama FID sklopka prekida strujni krug.

Pročitajte

Preporučuje se da u ”mokrim” čvorovim kao što su kupatila, perionice, i svi prostori koji dolaze u dodir sa vodom, ugrade posebne FID sklopke manjih osetljivosti. Takva sklopka trebala bi biti osetljivosti oko 20 – 50 mA.

Glavna FID sklopka obično i najčešće oznake 25/500mA/300mA, 40/500mA/300mA (normalno domaćinstvo). To znači da je ona dimenzionisana za snagu od 25 A odnosno 40A, a osetljivost joj je 300mA odnosno 500 mA.

Ovo kako radi zaštitna FID sklopka prostim rečima:

Sigurno radite sa uređajima kao što je ubodna testera, bušilica, brusilica, itd. koji su sada uglavnom bez uzemljenja. A imamo kabl koji je malo oštećen i on je pod naponom. Ako nemate FID sklopku i dodirnete tu žicu, a pritom nemate zaštitnu obuću ili te bos, onda ste u velikoj opasnosti, jer se osigurač ne reaguje sve dok struja koja protiče kroz njega ne pređe određenu vrednost, najčesće 16 i 20 ampera, što je za čoveka neverovarno velika jačina struje.

U slučaju kad imate zaštitnu FID sklopku i dodirnete onu istu žicu, u zavisnosti od osetljivosti zaštitnog uređaja (FID sklopke), on će isključiti pri daleko manjoj struji koja počne da prolazi kroz čoveka. Osetljivost se kreće u nekim standardnim granicama od 30mA do 500mA. Struja jačine od 0.5A isto tako nije bezazlena struja, ali je ipak daleko manje opasna od nekih 16 ampera, na koliko reaguje osigurač.

string(0) ""
string(0) ""