Aktuelnosti
14.08.2017.

NOVO...LED RASVETA

LED rasveta je trenutno energetski najefikasnija rasveta na tržištu. Zato vam predstavljamo pregled efikasnosti za pojedine sijalice na tržištu.

Obične sijalice sa užarenim vlaknom, tzv. inkadescentne imaju efikasnost od 12 - 15 lm*/W
CFL- štedne sijalice , imaju efikasnost od 60-70 lm/W
LED sijalica ima efikasnost od 80-100 lm/W
(*lm = lumen, je merna jedinica za svetlosni tok u Međunarodnom sistemu jedinica (SI) , a to je mera ukupne količine vidljivog svetla koje emituje izvor).

Iz ovoga je vidljivo koliko je LED tehnologija štedljivija i energetski efikasnija, a samim tim i ekonomski isplativija od bilo koje druge rasvete. Iz svega priloženog je jasno da vrlo lako možete imati znatne uštedete u vašem kućnom budžetu zamenom postojećih sijalica u LED sijalice.

Zaključak je da u proseku LED sijalica, u odnosu na običnu sijalicu sa užarnim vlakonom, potroši 1/8 snage za istu količinu svetlosti, dok u odnosu na CFL štedljive sijalice odnos potrošene snage za istu količinu svetlosti iznosi cca 1/3 snage.

Puno se toga pisalo o štetnosti CFL štedne sijalice, jedno je sigurno, to su sijalice koje koriste živu i u slučaju mehaničkog pucanja rasvetnog tela sijalice, ovaj potencijalno otrovan metal izlazi i zagadjuje okolinu. Iz tog razloga sve neispravne CFL štedne sijalice moraju biti zbrinute na poseban način u reciklažnim postrojenjima te za razliku od ovog LED sijalice su sa ekološkog aspekta prihvatljivije od CFL sijalica.

PREDNOSTI I MANE LED SIJALICA

Prednosti koje donosi LED rasvetna tehnologija su sledeće:

Veća energetska efikasnost
Višestruko smanjenja potrošnja električne energije za istu količinu svetlosti
Duži vek trajanja LED sijalica do 50.000 h - CFL do 15.000 h, inkadescentne do 1000h
Ne postoji opasnost zagađenja okoline nakon loma jer nema žive ili drugih opasnih materijala, ekološki prihvatljivija, moguća reciklaža svih delova
Manji gubitak snage
Kvalitet i dugotrajna izdržljivost – otpornost na vibracije, udarce, vremenske nepogode, ekstremno visoke ili niske temperature čak i vandalizam odnosno nameran lom
Ne emituje UV ili IC zračenje, nema zujanja, svetlucanja ili strobo-efekta
Fleksibilnost u smislu dizajna, kako same sijalice tako i lampe u kojoj svetli
Disperzija svetlosti – fokusiranost svetlosnog snopa
Trenutno paljenje na maksimalnu jačinu svetlosti i izdržljivost na učestalo paljenje/gašenje

Da, uvek postoje i mane :

Visoka početna cena investicije
Neznatno veća težina sijalice.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

17.
Oct.
2023.
Aktuelnosti
Vreme je za zamenu starih prekidača. Predstavljamo vam dobro poznati Schneider Electric program Unica u potpuno novom ruhu. 
16.
Oct.
2023.
Aktuelnosti
Razlika između LED i običnih sijalica je ogromna: LED sijalice vam mogu uštedeti novac svake godine dok pružaju više svetla od t...
11.
Oct.
2023.
Aktuelnosti
Easy9 EU su spratne table savremenog dizajna koje se savršeno uklapaju sa okruženjem bilo da je u pitanju stambeni objekat, hotelska so...