Aktuelnosti
16.10.2023.

Odnos LED i obične sijalice

Osnovna prednost LED sijalica je da troše 75% manje energije od sijalica sa užarenim vlaknom

Osnovna prednost LED sijalica je da troše 75% manje energije od sijalica sa užarenim vlaknom

Koje opcije imam pri odabiru sijalica?

Jednom rečju, mnogo opcija! Međutim, ovo su prve tri :

1: Sijalice sa užarenim vlaknom: Ovo su tradicionalne, starinske sijalice sa kojima su mnogi od nas odrasli. One ne traju dugo i nisu baš energetski efikasne.

2: Kada razmišljamo o energetski efikasnim sijalicama, „spiralne“ sijalice poput kompaktnih fluorescentnih sijalica (CFL) mogu takodje biti Vaš izbor.

3: LED diode - LED svetla imaju izgled i osećaj kao sijalice sa užarenim vlaknom a istovremeno su izuzetno energetski efikasna.

Različiti tipovi osvetljenja — LED, CFL i užareno vlakno koriste različite količine energije međutim energetski najefikasnije i najdugotrajnije su LED sijalice.

Kako rade LED sijalice?

Pošto LED znači "dioda koja emituje svetlost", one zapravo i nisu sijalice. To su mali poluprovodnici (diode) koji su zatvoreni u plastiku radi zaštite od vremenskih prilika i fokusa svetlosti. Definicija diode  je „poluprovodnički uređaj sa dva terminala koji obično dozvoljava protok struje samo u jednom pravcu“. Anoda (+) je mesto gde struja ulazi, a katoda (-) je mesto gde izlazi

Kako se LED diode razlikuju od sijalica sa užarenim vlaknom?

Kada govorimo o „običnoj sijalici“, mislimo na sijalicu sa užarenim vlaknom koja je u upotrebi otkako je Tomas Edison dobio patent za nju 1879. Kada energija prolazi kroz užarene niti ovih sijalica, proizvode se toplota i svetlost. Sa druge strane, LED diode koriste elektrone koji se kreću da bi proizveli fotone ili vidljivu svetlost. Fotoni proizvode vrlo malo toplote. Pored toga, LED diode traju mnogo duže i troše mnogo manje energije da bi proizvele istu osvetljenost kao svetla sa žarnom niti.

Da li LED diode štede energiju?

LED diode troše mnogo manje energije od sijalica sa užarenim vlaknom jer je diodno svetlo mnogo efikasnije, u smislu snage, od svetla sa užarenim vlaknom. LED sijalice troše 75% manje energije od osvetljenja sa užarenim vlaknom. Na niskim nivoima snage razlika je još veća. Svetla LED dioda  koje koriste samo 11 do 12 vati stvaraju izlaz svetlosti uporediv sa sijalicom sa užarenim vlaknom od 50 vati.

Odnos LED i obične sijalice

Ali zar LED diode nisu skuplje?

LED dioda je u početku koštala duplo više od sijalice sa užarenim vlaknom. Međutim, cene su u padu i trenutno je teško pronaći sijalice koje nisu LED. One zapravo koštaju manje tokom vremena od sijalica sa užarenim vlaknom jer su mnogo efikasnije. Kao rezultat toga, postali su standard u poslu sa osvetljenjem.

Ukoliko imate potrebu da osvetlite veće prostorije gde jedna sijalica nema dovoljnu snagu razmislite o LED Panelima.

LED paneli mogu biti kvadratnog ili okruglog oblika, a dolaze u različitim veličinama i jačinama. Oni su podeljeni na nadgradne LED Panele i ugradne LED panele na osnovu načina na koji se montiraju.Postoje tri vrste bele svetlosti dostupne za LED panele: toplo belo (2700–3500K), prirodno belo (4000–4500K) i hladno belo (6000–6500K). Činjenica da LED paneli troše manje električne energije od tradicionalnog osvetljenja čini ih delom ekonomične rasvete pored njihove vizuelne privlačnosti. To je njihova glavna prednost u odnosu na tradicionalno osvetljenje i razlog što postaju sve popularnije.

Kvadratni LED Paneli kao i okrugli LED Paneli zahvaljujući svojoj konstrukciji obezbeđuju bolje uslove osvetljenja. Najnovija LED (Light Emitting Diodes) tehnologija, takođe poznata kao tehnologija svetlećih dioda, koristi se u ovoj vrsti osvetljenja.

Tri sloja LED panela se obično nalaze u laganom aluminijumskom okviru. S obzirom da je napravljen da spreči curenje svetlosti, okvir je među najvažnijim komponentama osvetljenja LED panela. LED čipovi, primarni panel i difuzor su slojeviti unutra.

Zadatak difuzora je da pravilno rasporedi svetlost po celoj površini i obično se nalazi iza primarnog panela. Reflektorska ploča se nalazi na zadnjoj strani glavnog panela. LED paneli su opremljeni sistemom hladnjaka kako bi se osigurala bezbednost i obezbedio duži radni vek.

Odabirom LED Panela za vaše osvetljenje svakako nećete pogrešiti. Pored prijatnog dizajna, mogućnosti izbora toplo bele nijanse boje, prirodno bele ili hladno bele boje svetla kao i mogućnosti izbora oblika, načina ugradnje uštedećete i popriličnu količinu električne energije. Pored uštede možda i glavna prednost LED Panela je dugačak radni vek koji uglavnom iznosi od 25000 do 30000 radnih sati.

 

 

 

Saznajte više

Sačuvano u omiljne
LED Paneli SV083
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
520,00 RSD
Sačuvano u omiljne
LED Paneli SV068
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.514,00 RSD
Sačuvano u omiljne
LED Paneli SV061
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.356,00 RSD
Sačuvano u omiljne
LED Paneli SV016
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
774,00 RSD
Sačuvano u omiljne
LED Sijalice SV001
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
110,00 RSD

Ostavi komentar

Slični članci

17.
Oct.
2023.
Aktuelnosti
Vreme je za zamenu starih prekidača. Predstavljamo vam dobro poznati Schneider Electric program Unica u potpuno novom ruhu. 
11.
Oct.
2023.
Aktuelnosti
Easy9 EU su spratne table savremenog dizajna koje se savršeno uklapaju sa okruženjem bilo da je u pitanju stambeni objekat, hotelska so...
28.
Aug.
2023.
Aktuelnosti
PrismaSeT S Metalni ormani za zidnu montažu, za razvodne table do 160 A dizajnirani da integrišu Schneider Electric opremu